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Frequently-Asked Questions:  Screening, Eligibility and Assessment 

 

Q1:  How are we supposed to evaluate and/or assess vision and hearing?  Will there be 
tools/resources for this?  In reading the new rule it feels like the Taking a Look! and the Hearing 
Status Questionnaire won't be sufficient? 
 

A:  Answer:  Vision and hearing falls under the physical developmental domain and is one of the 
five developmental domains that need to be evaluated and assessed. 
 
Evaluators and Assessors (E&A) could use one (or more) tools to evaluate and assess in order to 
obtain a clear picture of the child’s needs around vision and hearing. 
 
E&A must review medical records when available with parent consent to obtain information 
about the child’s vision and hearing status. 5123-10-02 (G) and (I) 
 
DODD is currently in the process of developing some guidance and resources around assessing 
hearing and vision.  We plan to post to our website by 7.1.19. 
 
DODD has made available to all EI teams vision and hearing providers who have expertise in 
assessing vision and hearing-we highly encourage you to reach out to these experts.    
 
Rule Reference:  5123-10-02 (I) (3) (C) 

 
 
 
 
Q2:  What are expectations for summarizing present levels of a child's health status on the IFSP?  
Can this just be through parent interview, or should it be more formal by requesting records 
from primary care and/or specialists. 
 

A:  Evaluation and Assessment teams follow procedures in 5123-10-02 (G) and (I) to gather 
information related to health status.  This information must be summarized in Section 3 of the 
IFSP.  
 

 
 
 
Q3:  NAS is now a part C eligible diagnosis.  Are children born affected by illegal substance on 

the PCSA 8021 considered an NAS diagnosis?  If we receive a PCSA 8021 do we still need 

documentation from a medical source?   

A:  Children born affected by illegal substances on the PCSA 8021 are not considered an NAS 
diagnosis or diagnosis on the list.    If the child has a diagnosis of being born affected by illegal 
substances, the EISC must coordinate eligibility including coordinating an evaluation or 
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requesting the medical provider complete EI-12 affirming that the condition is or has a high 
likelihood of resulting in a developmental delay.   
Rule Reference:  5123-10-02 (C) (1) (b), Appendix C 5123-10-02 

 
 
 
Q4:  Previously, if the ASQ-3 is administered as a developmental screening, then it was also 

required that the ASQ-SE also be completed.  It looks like this is no longer required.  Can you 

please confirm or clarify this? 

A:  Sure! 5123-10-2 (E)(1)(c) states “Dept. approved screening tool” The ASQ/ASQ-SE will 

remain the Ohio Early Intervention’s approved developmental screening tools-we plan to post a 

list of approved screening, evaluation, child assessment and family directed screening tools 

soon.  Current administrative guidelines for this tool require the use of both screening tools. 

 

Q5:  Appendix B lists who is included, but not limited to, licensures that meet the definition of 

qualified personnel.  Since the appendix says the list is not limited to this, what are the 

parameters for others who may also meet this definition? 

A:  Qualified personnel in Ohio would need to be licensed/credentialed/certified by an Ohio 

licensing body or agency AND the respective licensing/credentialing/certifying body/agency 

identifies that the following activities are within the professional’s scope of practice: to conduct 

evaluations, assessments, and provide early intervention services. Appendix B is a list of 

qualified personnel that currently meets DODD’s definition of qualified personnel.  Rule 

Reference:  5123-10-02 (B) (29) 

 

 

 

Q6:  The rule states that if an evaluation is occurring, the child should have a multidisciplinary 

evaluation.  Does this specifically mean that the evaluation team must have two qualified 

personnel participating?  Do they need to be of different disciplines as before?  The assessment 

rule also references multidisciplinary assessment.  Is this the same requirement as the 

evaluation team? 

A:  Federal regulations and DODD’s rules require a multidisciplinary evaluation and child 

assessment.  This means that the evaluation and child assessment must be conducted by two 

different disciplines.  If one person holds two different licensures/credentials (Appendix B) that 

one person represents more than one discipline and would meet the definition of multi-

disciplinary.  

 
 
Rule Reference:  5123-10-2- (B)(21)(a) and Appendix B 
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Q7:    I was just referencing the appendix of those qualified to do evals/assessment. 

It states:  Special educators including early childhood educators when licensed for 

ages three through eight, grades kindergarten through third, or special 

education. Does that mean that the early childhood educator would have to have a specific 

“special education/early childhood” credential?  I think in the past it was just “early childhood” 

credential but not sure now as the way this reads. 

 

 

Q8:  Why aren’t brain abnormalities on the list? 

  

 

 

 

 
 

 

 

A:  It is our understanding that ODE may be making some changes to their licenses – this 

means any licensed teacher with a special education license, including early childhood, K-

3, 3-8 or special education. 

A:  “Brain abnormalities” is a general term that can describe the result of any number of 

diagnosed conditions such as cerebral palsy or microcephaly. 


